Mi a core? Mi az a core edzés? Melyek a core izmok?

A “core” fitnesszszaknyelven a test központi részét jelenti, amely magában foglalja az izmokat és szöveteket a törzs körül, beleértve a hasat, a hátat, az oldalakat és a medencét is.

A core izmok a test központi részét alkotják, és számos fontos funkciót látnak el, beleértve a testtartás fenntartását, az egyensúlyt, valamint a mozgások stabilitását és koordinációját. A core erősítése és stabilizálása kulcsfontosságú az általános egészség és az aktív életmód szempontjából. A core izmok két fő csoportját különböztetjük meg: gerincfeszítő izmokat és stabilizáló izmokat.

Core izmok jelentése: Melyek a core izmok?

1. Gerincfeszítő izmok: Ezek az izmok a gerincet és a törzset tartják feszességben és stabilan, segítve ezzel a testtartás fenntartását és az egyenes háttartást. Fontos szerepet játszanak a hátizmok, mint például a hát és az alsó hát izmainak erősítése. Ide tartoznak például a rectus abdominis (hasizmok), és a hátizmok.

2. Stabilizáló izmok: Ezek az izmok felelősek a test központi részének stabilitásáért és támogatásáért. Segítenek abban, hogy a gerinc és a medence stabilan maradjon a mozgások során, és megakadályozzák a túlzott oldalirányú mozgást. Ide tartoznak a mélyen fekvő izmok, mint például a transversus abdominis (hasizmok), a belső és külső oblique izmok (oldalsó hasizmok), valamint a gluteus maximus (farizom).

Core edzés jelentése: Mi az a core edzés?

A “core edzés” olyan edzésprogramot vagy edzésmódszert jelent, amely a test központi részének, vagyis a “core”-nak az erősítésére és stabilizálására összpontosít. A core edzések olyan gyakorlatokat tartalmaznak, amelyek erősítik és stabilizálják a hasat, a hátat, az oldalakat és a medencét.

A core edzések gyakran magukban foglalják a planket, a crunchokat, a medenceemeléseket, valamint oldalplankokat és egyéb stabilizáló gyakorlatokat.

A core edzés fontos szerepet játszik az általános testtartás, az egyensúly, valamint a mozgások stabilitásának és koordinációjának fejlesztésében. Emellett hozzájárul a gerinc egészségéhez és a sérülések megelőzéséhez. Sok sportágban és mindennapi tevékenységben is fontos a core izmok erősítése és stabilizálása, ezért a core edzések széles körben alkalmazottak és népszerűek a fitnesz és a sport területén.

Ha kipróbálnál egy hatékony core edzést kezdőknek, akkor ezt a cikket ajánljuk: https://ketoblack.hu/core-edzes/

Scroll to Top