Működik a zsírégető futás? Ezt mondja a tudomány 2024-ben!

A zsírégető futás az egyik legnépszerűbb módszer a súlycsökkenés és az egészség javítása érdekében. De vajon valóban működik? Bizonyos tudományos írások alapján megvizsgáltuk, hogy milyen eredményeket várhatunk a zsírégető futástól.

Ahhoz, hogy valódi és tartós változást érjünk el a külsőnkben, fontos, hogy a futást részévé tegyük életmódunknak, és tartsuk be a megfelelő szabályokat. Elsődleges, hogy valósághű és reális célokat tűzzünk ki magunk elé, és tartsuk szem előtt a saját határainkat.

A tudomány szerint a zsírégető futás eredményei nem azonnal láthatóak. Több hónap rendszeres futás után kezdhetnek kialakulni az első eredmények. Türelemre és kitartásra van szükség ahhoz, hogy fenntartsuk és továbbfejlesszük a zsírégető hatást. Az elképzelt ideális testalkat elérése akár egy évig is eltarthat, de a kezdeti lendület és a folyamatos fejlődés hozzájárul a közérzetünk és hangulatunk javulásához.

Mennyi idő után látszik a futás eredménye?

A futás hosszú távú elvárásokat és kitartást igényel, hogy valódi eredményeket érjünk el. De vajon mennyi időbe telik, mire láthatóak ezek az eredmények? Nos, az idő, amíg a futás hatása észrevehetővé válik, változó lehet, és számos tényezőtől függ, beleértve a kitartást és a futás intenzitását is.

Általánosságban elmondható, hogy a rendszeres futás után 1-3 hónappal már láthatóak az első eredmények. Ezek lehetnek a kondíció és állóképesség javulása, valamint a ruhaméret csökkenése. Fontos megjegyezni, hogy ezek az eredmények általában lassabban jelentkeznek, ha csak néhány alkalommal futunk egy hétben, és kevésbé intenzíven végzünk edzéseket.

A pulzusszámnak is fontos szerepe van a zsírégetésben. A magasabb pulzusszám és intenzitás segíthet abban, hogy több kalóriát égessünk el és zsírt égetjünk. De mindenki egyéni határaira és kondíciójára kell figyelnie, hogy megfelelően szabja a futás intenzitását.

1 hónap futás után milyen eredményeket várhatunk?

Ha rendszeresen futunk 1 hónapon keresztül, akkor valószínűleg már észrevehetünk néhány pozitív változást. Általában ebben az időszakban javulhat a kondíciónk és állóképességünk. Tapasztalhatunk növekvő energiaszintet és jobb hangulatot is a futásnak köszönhetően.

Ezenkívül a 1 hónapos rendszeres futás során kis mértékben csökkenhet a testtömegünk. Ez azonban egyénenként eltérő lehet, és függ a testalkatunktól, a futás intenzitásától és a táplálkozásunktól is. Arra is figyeljünk, hogy az egészséges és tartós fogyás érdekében a testünknek megfelelő táplálkozásra és kiegyensúlyozott étrendre van szüksége.

Senkinek ne legyenek tévhitei, 10 kg-ot fogyni futással egy hónap alatt elképesztően ambiciózus és inkább lehetetlen!

Mutatjuk miért. Íme a matek:

1 kg testsúlycsökkenéshez körülbelül 7700 kalória hiány szükséges. 10 kg fogyáshoz tehát kb. 77,000 kalóriát kell elégetni 30 nap alatt.

Ez azt jelenti, hogy naponta körülbelül 2,567 kalóriát kell elégetni a testtömeg csökkentése érdekében, feltételezve, hogy más tényezők nem változnak (pl. étrend).

Egy 100 kg-os személy esetében a futás körülbelül 90-100 kalóriát éget el kilométerenként. Ez változhat a futás intenzitásától és a személy fizikai állapotától függően.

A szükséges napi kalóriaégetés eléréséhez naponta körülbelül 25-28 kilométert kellene futnia, ami rendkívül magas és nem ajánlott kezdők vagy átlagos edzettségű emberek számára.

Akkor mit tehetünk?

Az Egészségügyi Szakemberek általánosan javasolt heti fogyás mértéke maximum 0.5-1 kg, ami sokkal biztonságosabb és fenntarthatóbb.

A fogyás nem csak a testmozgásról szól, hanem az étrendről és az általános életmódról is. Kalóriahiányt étrendi változtatásokkal is el lehet érni.

Összefoglalva, egy 100 kg-os nő esetében a 30 nap alatti 10 kg fogyás nagyon ambiciózus cél, és az ehhez szükséges napi futástávolság és intenzitás valószínűleg nem megvalósítható vagy egészséges a legtöbb ember számára. Az egészséges fogyáshoz ajánlott egy kiegyensúlyozott étrend és egy reális, fokozatos testmozgási terv. Sokkal többre megyünk, hogyha a 10 kg-ot nem egyfajta “eszközzel” a futással próbáljuk megvalósítani, hanem azt kombináljuk egy intenzívebb edzésmódszerrel is, mint pl. a hiit vagy a hot iron edzés. Ezek a módszerek nemcsak hatékonyabbak, de intenzitásuknak hála, gyorsabbak is. Mindemellett arról se feledkezzünk meg, hogy a sikeres fogyáshoz az étrendünk is magas szerepet játszik.

Egy rossz étrenddel csak nagyon nehezen lehet eredményeket elérni. Az interneten rengeteg étrendet találunk, de ajánlunk egy étrendet, amelyekkel kapcsolatban pozitív tapasztalataink vannak:

Számunkra bevált étrend:

https://femina.hu/egeszseg/egy-honapos-mintaetrend-es-edzesterv-a-szemelyi-edzotol/

Ha személyre szabott étrendkiegészítők közül válogatnál ezeket ajánljuk.

Milyen magasan kell tartani a pulzust ahhoz, hogy zsírt égessünk?

A pulzusszám szerepe jelentős a zsírégetés során, mivel a magasabb pulzusszám intenzívebb edzést jelent, amely több kalóriát éget el és zsírt éget. Általánosságban elmondható, hogy a zsírégetés hatékony szintjének eléréséhez a maximális pulzusszámunk 60-70%-ának kell lennie az edzés során.

Ha nem vagyunk biztosak a pulzusszámunk megfelelő intenzitásában, javasolt pulzusmérő órát vagy más eszközt használni a pulzusszám mérésére edzés közben. Így könnyebben figyelemmel kísérhetjük a szívritmust, és biztosak lehetünk abban, hogy a zsírégetés optimális pulzustartományban történik.

Zsírégető futás edzésterv (napi 5 km)

Ebben az részben bemutatjuk egy zsírégető futás edzéstervét, amely napi 5 km futást tartalmaz. Ha a célod a súlycsökkenés és a zsírégetés fokozása, akkor ez az edzésterv segíthet neked elérni ezeket a célokat.

Az edzésterv a következő elemeket tartalmazza:

 1. A fokozatos edzés: Az edzésterv kiemeli a fokozatos terheléssel történő felépítést, amelynek során lassan növeled a futási távot és intenzitást. Ez segít a testednek alkalmazkodni a fokozott terheléshez és minimalizálja a sérülés kockázatát.
 2. Az intervallum futás: Az edzéstervbe beépített intervallum futás segítségével fokozhatod az edzés intenzitását. Az intervallumok során váltakozva futassz magasabb és alacsonyabb tempóban, ami hatékonyan segíti a zsírégetést és a kondíciód fejlesztését.
 3. Az aerob és anaerob tartományok váltakozása: Az edzéstervben a kardiovaszkuláris rendszered fejlesztése érdekében váltakozva beépítünk aerob és anaerob edzést is. Ez a váltakozás tovább fokozza az edzés hatékonyságát és lehetővé teszi, hogy a tested megismerje az egyes tartományokat.

Fontos megjegyezni, hogy az edzésterv időtartama és intenzitása személyre szabott kell, hogy legyen, és a saját kondíciódnak és határaidnak megfelelően legyen kialakítva. Figyelj a tested jelzéseire, és mindenkor testreszabva alkalmazd az edzéstervet. Így maximalizálhatod a zsírégetést és biztosíthatod a biztonságos és hatékony futást.

Hétfő:

 • Futás: 5 km nyugodt tempóban.
 • Bemelegítés: 5-10 perc séta vagy könnyű kocogás.
 • Nyújtás: 5-10 perc, a futás után.

Kedd:

Pihenőnap: Aktív pihenés, pl. séta, jóga.

Szerda:

Interval Futás:

 • 1 km bemelegítés.
 • 3 km intervallum (1 perc gyors futás, 2 perc séta vagy könnyű kocogás).
 • 1 km levezetés.
 • Nyújtás: 5-10 perc.

Csütörtök:

Pihenőnap: Aktív pihenés, pl. kerékpározás, úszás.

Péntek:

 • Futás: 5 km nyugodt tempóban.
 • Bemelegítés és Nyújtás: Mint hétfőn.

Szombat:

Hosszú Futás:

 • 5 km, de kényelmes, egyenletes tempóban.
 • Próbáld meg egyenletesen osztani az energiádat az egész távon.
 • Nyújtás: Kiemelt figyelmet fordítva a lábakra.

Vasárnap:

Pihenőnap: Teljes pihenés vagy enyhe nyújtó gyakorlatok.

Zsírégető futás – Gyakran Feltett Kérdések

Elég ha napi 20 percet futok a fogyáshoz?

A zsírégetéshez és fogyáshoz nemcsak a futás időtartama, hanem az intenzitás és a rendszeresség is fontos. Bár a 20 perc futás is hozzájárulhat a fogyáshoz, hatékonyabb eredmények eléréséhez ajánlott hosszabb időtartamot és magasabb intenzitást célozni meg.

Reggel vagy este érdemesebb futni?

A reggeli vagy esti futás időzítése személyfüggő, és attól függ, hogy mikor érzed magad energikusabbnak és milyen a napi rutinod. Mindkét időpontnak megvannak az előnyei: reggel frissen indítja a napod, fokozza az anyagcserédet, míg este segít ellazulni a munka után, és javíthatja az alvásminőségedet. Válaszd az időpontot, ami számodra a legkényelmesebb és a legjobban megfelel.

Tényleg elérhető a fogyás napi 5km futással?

A napi 5 km futás elérhető cél lehet a fogyás szempontjából, de ez az eredmény egyénenként változhat a testalkat, a kondíció és a személyes célok függvényében. Azonban fontos megjegyezni, hogy a fogyáshoz a kalóriaegyensúly fenntartása is szükséges. Tehát ha a napi 5 km futás mellett nem figyelsz az étrendedre és több kalóriát fogyasztasz, mint amennyit elégetsz, akkor nem biztos, hogy elérheted a várt eredményt.

Működik a zsírégető futás?

Igen, a zsírégető futás hatékony módszer lehet a súlycsökkenéshez és a zsír veszteségéhez. A tudományos kutatások szerint a rendszeres futás segíthet csökkenteni a testsúlyt és a testzsír százalékát. Ez azonban függ az egyéni elkötelezettségtől és a futás intenzitásától is. Fontos azonban megjegyezni, hogy a fogyás és zsírégetés többet jelent, mint csak futni. A helyes étrend és életmód is kulcsfontosságú szerepet játszik ebben a folyamatban.

Scroll to Top